Český kapr.cz - home page
Český kapr » Recepty a gastronomie

Kapr obecný v české gastronomii

V české gastronomii patří k nejoblíbenější a zároveň k nejčastější kuchyňské úpravě kapra smažený kapr v trojobalu, který se v průběhu 20. století stal tradičním vánočním pokrmem. O oblibě tohoto vánočního zvyku svědčí i fakt, že v době před vánočními svátky se na českém trhu prodá téměř polovina roční produkce kaprů ( ca 9 tisíc tun). Kvalitní a zdraví prospěšné kapří maso však nabízí široké uplatnění při přípravě rozmanitých rybích specialit, na kterých si můžete pochutnat i během roku.

Textová reklama

Kapří speciality v rybích restauracích

Kromě oblíbeného smaženého kapra, který patří mezi české speciality, můžete na menu rybích restauracích najít další lákavé kapří speciality, které vychází ať už z naší tradiční či zahraniční kuchyně. Kvalitní restaurace k přípravě rybích specialit používají čerstvé kapří maso v podobě chlazených ryb.

Kapr v domácí kuchyni

Nejkvalitnější a zároveň nejchutnější kapří pokrmy připravíte z čerstvého kapřího masa, které si můžete opatřit nákupem chlazeného kapra či živé ryby. Nákup živého kapra, obzvlášť v době předvánoční, patří mezi české tradice. Pokud si však přinesete domů živého kapra, je třeba počítat s časově a pro méně zkušené i technicky náročným zpracováním živé ryby.

K moderním trendům prodeje ryb patří nabídka chlazených ryb, kdy si můžete zakoupit čerstvé kapří maso v podobě již vykuchané, případně naporcované ryby a doma se pak soustředit už jen na její kuchyňskou úpravu.

Rybí speciality z kapra

Kapří maso je vhodné pro všechny druhy kuchyňských úprav – vaření, dušení, pečení či grilování. Z uzeného kapra je možné připravit i lahůdky studené kuchyně. Díky moderním technologiím zpracování ryb si můžete pochutnat i na kapřím mase bez kostí. K rychlé a snadné přípravě kapřích specialit (např. kapří karbanátky, kapří bramborák) můžete využít polotovar Kapří, který obsahuje kapří maso bez kůže a kostí, ovesné vločky a koření.

V naší rubrice recepty najdete několik zajímavých nápadů na přípravu pokrmů z kapra včetně názorného videa. Připravili jsme pro Vás i užitečné odkazy na stránky, kde se dovíte více o kuchyňské přípravě kapra i dalších sladkovodních ryb.

Kapr a gastroturistika

Snad nejznámější oblastí, která se u nás proslavila chovem kaprů, je Třeboňsko. Kapr chovaný ve zdejší oblasti získal dokonce ochrannou známku Evropské unie – Chráněné zeměpisné označení Třeboňský kapr. Právě pokrmy z Třeboňského kapra patří k vyhlášeným pochoutkám, které jsou oblíbené mezi turisty a třeboňskými lázeňskými hosty.

K vyhlášeným místním specialitám z Třeboňského kapra patří „kapří hranolky“, které pochází z třeboňské restaurace Šupina. Lákavé pokrmy z Třeboňského kapra můžete ochutnat nejen v restauracích ne Třeboňsku, ale i při dalších příležitostech, jako jsou například výlovy rybníků či Rybářské slavnosti v Třeboni.

Reklama
Recepty, videa, prodejní místa - Třeboňský kapr

Komentáře k článku

 

Ulovený kapr

Maso kapra

Smažený kapr

Reklama

Rubrika Recepty a gastronomie

Kapr bez kostí

Kapra si většina lidí dopřeje na Vánoce při štědrovečerní večeři. Kvalitní maso kapra ve formě kostí zbaveného filetu je vhodným pokrmem v průběhu celého roku.

Poslední články

.::.
www.ceskykapr.cz - 2009 :: Webdesign ODEON