Český kapr.cz - home page
Český kapr » Kapr obecný

Třeboňský kapr

V roce 2007 bylo evropskou komisí schváleno chráněné zeměpisné označení Třeboňský kapr. Ten je chován v čistém prostředí jižních Čech a jeho maso se vyznačuje vysokou kvalitou, nízkým obsahem tuku a specifickou chutí.

Textová reklama

Třeboňský kapr byl v Československu zaregistrován jako obrazová ochranná známka už v roce 1939, mezinárodně pak v roce 1967, nicméně označení Třeboňský kapr se používá už víc než sto let. Od roku 2007 Třeboňský kapr užívá chráněné zeměpisné označení původu Evropské unie.

Značku Třeboňský kapr můžeme bezpochybně zařadit mezi nejznámější produkty českého rybníkářství. Vysoká kvalita Třeboňského kapra je dána především chovem v čistém prostředí Třeboňské pánve a dodržováním tradičních technik chovu ryb, založených na přirozené potravě.

Maso z Třeboňského kapra patří k velmi kvalitním potravinám, jehož vysoká nutriční hodnota vychází z jeho složení. Z dietního hlediska je v kapřím mase ceněný především obsah lehce stravitelných bílkovin a nízké množství tuků. Tuky v kapřím mase jsou zároveň zdrojem zdravotně prospěšných polynenasycených mastných kyselin řady n-3. Nezanedbatelný je i obsah vitamínů a minerálních látek.

Význam ochrany EU

Česká republika si ze zemí, které přistoupily do EU v roce 2004, prosadila zatím nejvíc ochranných označení na své potravinářské a zemědělské produkty. Systém značek pro označení původu a geografických označení vznikl roku 1992 kvůli tomu, aby byly původní místní výrobky, které si získaly regionální či světový ohlas, chráněny před napodobeninami. Evropská registrace je maximem ochrany, které lze dosáhnout. Má tak svou nespornou hodnotu. Označení platí ve všech 27 státech unie a při jejím dalším rozšíření se automaticky vztahuje i na nováčky.

Na národní úrovni byla Třeboňskému kapru udělena značka kvality pro české potraviny a zemědělské produkty – KLASA.

Reklama
Recepty, videa, prodejní místa - Třeboňský kapr

Komentáře k článku

 

Ulovený kapr

Maso kapra

Smažený kapr

Reklama

Rubrika Kapr obecný

Kapr bez kostí

Kapra si většina lidí dopřeje na Vánoce při štědrovečerní večeři. Kvalitní maso kapra ve formě kostí zbaveného filetu je vhodným pokrmem v průběhu celého roku.

Poslední články

.::.
www.ceskykapr.cz - 2009 :: Webdesign ODEON