Český kapr.cz - home page
Český kapr » Recepty a gastronomie

Zpracování živé ryby

Živý kapr v domácnosti, je tradičním obrazem předvánoční doby českých domácností. Víte jak kapra zabít a vykuchat? Nechte se inspirovat naším návodem.

Textová reklama

Připravit živého kapra před vlastní kuchyňskou úpravou  – tedy jej zabít, vykuchat a naporcovat není úplně jednoduchý úkol. Aby vše probíhalo hladce, připravíme si paličku či obdobný předmět na omráčení, ostré nože, nádoby na ořez a vnitřnosti, větší prkénko a starou případně papírovou utěrku.

Usmrcení kapra

Kapra zabijeme tak, že jej omráčíme úderem do hlavy těsně nad očima a poté přerušíme žaberní oblouky (nadzvedneme skřele a přeřízneme nožem či přetrhneme prstem), aby vykrvácel. To je nejlepší a nejjednodušší způsob.

Zásadně kapra nebodáme do ocasu nebo neprořezáváme vespodu pod hlavou (je zde totiž žlučník a při jeho proříznutí znehodnotíme část rybích vnitřností, popřípadě i svalovou tkáň – pokud se nám již žlučník podařilo proříznout, znečištěné maso odřízneme a vyhodíme).

Správný postup usmrcení kapra si můžete prohlédnout na videu.

Video z ukázkou zabití kapra




Kuchání kapra

Po zabití necháme kapra ležet zhruba 2 minuty, aby se vykrvil a pak jej očistíme. Vykuchání by mělo vždy bezprostředně následovat po usmrcení kapra. Pokud bychom nechali kapra nevykuchaného, maso by se začalo od vnitřností kazit. Následné porcování vykuchaného kapra můžeme odložit na pozdější dobu.

Při vlastním kuchání krátkým ostrým nožem opatrně rozřízneme kapra směrem od řitního otvoru k hlavě, přičemž řez vedeme mělce, zhruba 1 až 2 cm. Následně břišní dutinu rozevřeme a vložíme dovnitř celou ruku a prsty uvolníme blány, které drží vnitřnosti uvnitř, postupuje od zadu směrem k hlavě. Celé vnitřnosti zůstanou viset na jícnu u hlavy, který odštípneme či odtrhneme prsty a vnitřnosti vyndáme.

Nikdy zde nemanipulujeme nožem – je totiž skoro jisté, že se nám podaří proříznout žlučník! A potom šup s kaprem do chladničky či na jiné místo s teplotou do 4 °C. Vyjmutí vnitřností nám trvá nanejvýš 2 minuty.

Celý postup při kuchání kapra si můžete prohlédnout na následujícím videu.

Video vykuchání kapra


Reklama
Recepty, videa, prodejní místa - Třeboňský kapr

Komentář

  1. Dobry den,
    dnes jsem pri koupi kapra videla, ze prodejce, ktery kapra take usmrcoval v tom evidentne vubec nemel zadnou praxi ani kvalifikaci. Nekolikrat kapra klepal palickou, ale nedarilo se mu to a tak ho nakonec podrizl za ziva.
    Jelikoz jsem ostre proti tomu tak bych se chtela zeptat na ktery organ si muzu stezovat.

    Predem dekuji za odpoved,
    s pranim pekneho dne
    ~ Alzbeta P.

    — Alzbeta Pekarkova · 22.12.09 · #

  2. Dobrý den, základní obecné informace o prodeji vánočních kaprů a odkazy na organizace zabývající se touto problematikou najdete například zde.

    Admin · 29.12.09 · #

your_ip_is_blacklisted_by sbl.spamhaus.org

Ulovený kapr

Maso kapra

Smažený kapr

Reklama

Rubrika Recepty a gastronomie

Kapr bez kostí

Kapra si většina lidí dopřeje na Vánoce při štědrovečerní večeři. Kvalitní maso kapra ve formě kostí zbaveného filetu je vhodným pokrmem v průběhu celého roku.

Poslední články

.::.
www.ceskykapr.cz - 2009 :: Webdesign ODEON