Český kapr.cz - home page
Český kapr » Kapří maso

Kapří maso - složení a vlastnosti

Naše sladkovodní ryby v čele s Českým kaprem jsou zdrojem kvalitního rybího masa, jehož konzumace je prospěšná našemu zdraví. Kapří maso nejen že obsahuje nízký podíl tuků a je zdrojem lehce stravitelných bílkovin, ale je zároveň zdrojem cenných omega –3 nenasycených mastných kyselin, které působí preventivně proti civilizačním chorobám.

Textová reklama

Složení kapřího masa

Rybí maso se vyznačuje vysokým podílem vody, který se u kapra pohybuje nejčastěji kolem 70 %, bílkoviny tvoří zhruba 10 až 20 % a na tuky připradá 2 – 9 %. U jednotlivých složek je poměrně velká variabilita, která závisí na věku ryby, ročním období, na způsobu chovu kaprů a mnoha dalších faktorech.

Lehce stravitelné bílkoviny v kapřím mase

Kapří maso je velmi lehce stravitelné díky příznivé struktuře bílkovin, které mají oproti masu teplokrevných zvířat jednodušší strukturu a obsahují zanedbatelné množství hůře stravitelných vazivových bílkovin . Zároveň se v kapřím mase objevují všechny esenciální aminokyseliny, tudíž se v tomto ohledu vyrovná masu teplokrevných zvířat. Velmi nízký obsah vaziva a absence bílkoviny elastinu umožňuje rychlou a snadnou tepelnou úpravu kapřího masa.

Zdraví prospěšné tuky v rybím mase

Z hlediska zdravé výživy je rybí maso ceněné díky nízkému podílu tuků, u kapra je obsah tuků pohybuje nejčastěji kolem 3 %. Díky tomu se hodí například do jídelníčku redukčních diet. Zcela zvláštní pozornost si však zasluhuje složení rybího tuku, protože obsahuje velmi cenné omega-3 polynenasycené mastné kyseliny ( také n-3 nenasycené mastné kyseliny), které mají mnoho příznivých biologických účinků. Je například prokázán jejich preventivní účinek na onemocnění srdce a cév a příznivé působení na obsah cholesterolu v krvi.

Kosti v kapřím mase

Někteří lidé mají obavu z konzumace kapřího masa kvůli obsahu drobných kostí. Kapři mají totiž kromě větších snadno rozpoznatelných kostí (páteř, žebra, kosti ploutví) ve své svalovině drobné kůstky, tzv. ostice (také ypsilonky, vznikají zkostnatěním vazivových přepážek ve svalovině). Ale i tento problém se dá vyřešit tím, že si zakoupíte kapří maso bez kostí anebo si ho připravíte sami doma.

Skladování kapřího masa

Nejkvalitnější pokrmy z kapra připravíte samozřejmě z čerstvého kapřího masa, které si můžete opatřit buď zpracováním živé ryby anebo si zakoupit již vykuchaného případně i naporcovaného chlazeného kapra. Kapří maso vydrží čerstvé při teplotě 1 – 4 °C až 4 dny. Při skladování si dávejte pozor na teploty těsně pod bodem mrazu, kdy dochází v kapří svalovině k tvorbě velkých krystalů ledu, které narušují původní strukturu svaloviny a maso tak ztrácí svojí původní kvalitu. K podobnému znehodnocení kapra může dojít i při pomalém neodborném zmrazování ryby.

Skladování mražených výrobků

Mražené výrobky z kapra je ideální skladovat při teplotě – 18 °C a aby byla zachována jejich původní kvalita, je třeba postupovat šetrně i při jejich rozmrazování před kuchyňskou úpravou. Vhodné je pomalé rozmrazování v chladničce anebo ponořením ve studené vodě.

Reklama
Recepty, videa, prodejní místa - Třeboňský kapr

Komentář

  1. Počul som,že ryba by mala byť zmrazená max. 3 týždne!! Je to pravda? Ďakujem. Roman.

    — Roman · 21.06.13 · #

 

Ulovený kapr

Maso kapra

Smažený kapr

Reklama

Rubrika Kapří maso

Kapr bez kostí

Kapra si většina lidí dopřeje na Vánoce při štědrovečerní večeři. Kvalitní maso kapra ve formě kostí zbaveného filetu je vhodným pokrmem v průběhu celého roku.

Poslední články

.::.
www.ceskykapr.cz - 2009 :: Webdesign ODEON