Český kapr.cz - home page
Český kapr » Nakupování

Zmrazená ryba

Jak nakládat se zmrazenou rybou a na co dát pozor při skladování v domácí ledničce?

Textová reklama

Její výhodou je, že ji můžete skladovat velmi dlouho. Zmrazené ryby nabízené v obchodech jsou v moderních zpracovnách rybářských podniků zmrazovány „šokem“, tj. bez vytvoření nepříjemných ledových krystalů, které rybí maso znehodnocují.

Doma se Vám kvalitně zamrazit rybu tak snadno nepodaří. Pokud přesto doma k zamrazování přece jen přistoupíte, nastavte mrazící zařízení na maximum, až na –25°Celsia. Skladovat zmrazenou rybu lze obvykle při – 18°Celsia.

Při zmrazování ryb je kritická teplota –4 °C, kdy v živočišné buňce dochází ke tvorbě velkých krystalů vody, které naruší buněčnou strukturu svalových vláken. Z takto zmražené ryby pak po rozmražení vytéká buněčná štáva. Čím déle je kapr vystaven této teplotě, tím větší jsou škody. Proto je třeba tuto teplotu při zamrazování co nejrychleji „přeskočit“.

Doba trvanlivosti v mrazáku

Čím tučnější ryba, tím vydrží v mrazáku bez újmy na kvalitě kratší dobu. Je to proto, že tuk, navzdory nízké teplotě, začne žluknout. Orientačně můžeme počítat s následujícími dobami:

  • tučnější ryby (velký kapr nad 5 kg, tolstolobik, úhoř, sumec) – 1 až 2 měsíce
  • méně tučné ryby (štika, okoun, candát) – 4 až 8 měsíců

Ryby musí být zabaleny v neprodyšných obalech (mikroten), nejvhodnější je předem ryby zavakuovat. Pří nákupu hovových mražených výrobků z kapra pečlivě sledujte dobu trvanlivosti na obale.

Reklama
Recepty, videa, prodejní místa - Třeboňský kapr

Komentář

 

Ulovený kapr

Maso kapra

Smažený kapr

Reklama

Rubrika Nakupování

Kapr bez kostí

Kapra si většina lidí dopřeje na Vánoce při štědrovečerní večeři. Kvalitní maso kapra ve formě kostí zbaveného filetu je vhodným pokrmem v průběhu celého roku.

Poslední články

.::.
www.ceskykapr.cz - 2009 :: Webdesign ODEON