Český kapr.cz - home page
Český kapr » Recepty a gastronomie

Kuchyňská úprava kapra

Obdobně jako maso ostatních ryb, se kapří maso hodí pro všechny typy tepelných úprav. K nejoblíbenějším pokrmům z kapra patří samozřejmě kapr smažený, tato úprava však není zcela ideální z hlediska zdravé výživy. Výborné pochoutky z kapra připravíte grilováním či pečením, pro přípravu dietních pokrmů se nejlépe hodí vaření a dušení.

Textová reklama

Vařený kapr

Kromě přípravy rybí polévky, patří vaření ryb v našich podmínkách k méně častým způsobům kuchyňské úpravy ryb, který je využíván především k přípravě dietních jídel. Vařené kapří maso patří mezi velmi lehce stravitelné pokrmy. Rybí maso je nutné vařit jen zvolna, jinak by se rozpadlo. Pokud se budete chtít při přípravě dietního jídla vyhnout přílišnému vyluhování chuťových látek, je možné místo klasického vaření použít tzv. vaření v páře, při kterém položíte rybí porci do hrnce na napařovací vějíř, pod který s trochou vody přidáte i další požadované přísady (viz recept Kapr na vinné páře).

Dušení kapra

Při dušení kapří maso podlijeme malým množstvím vody a přidáme další požadované přísady jako je máslo, zelenina či koření. Tento způsob úpravy kapra je velmi vhodný pro přípravu lehce stravitelných dietních pokrmů.

Pečení kapřího masa

Pečení kapra patří k velmi oblíbeným kuchyňským úpravám této sladkovodní ryby, při které si kapr zachovává svojí výraznou chuť a nedochází k vyluhování chuťových látek. Z hlediska přípravy dietních pokrmů je pečený kapr o něco hůře stravitelný než kapr vařený či dušený.

Smažený kapr

Tolik oblíbený smažený kapr výborně chutná, z hlediska zdravé výživy jde však o úpravu nejméně vhodnou. Pokud si budete chtít pochutnat na smaženém kaprovi, měli byste vždy ke smažení používat kvalitní nepřepálený olej a po osmažení porce položit na papírový ubrousek, aby se odstranil přebytečný tuk. Kromě klasického kapra v trojobale můžete smažením přichystat i další výbornou pochoutku – kapří hranolky.

Grilování kapřího masa

Kapří maso se výborně hodí i ke grilování. Pro tento způsob přípravy kapra jsou ideální kapří filety bez kostí, které se rozdělí na jednotlivé porce, aby se s nimi pak snadno manipulovalo. Kapří maso před grilováním stačí jen na krátko nechat uležet v marinádě, případně si můžeme zakoupit již předem naložené porce určené ke grilování. Kapří maso grilujeme šetrně, pouze na mírném žáru.

Reklama
Recepty, videa, prodejní místa - Třeboňský kapr

Komentáře k článku

 

Ulovený kapr

Maso kapra

Smažený kapr

Reklama

Rubrika Recepty a gastronomie

Kapr bez kostí

Kapra si většina lidí dopřeje na Vánoce při štědrovečerní večeři. Kvalitní maso kapra ve formě kostí zbaveného filetu je vhodným pokrmem v průběhu celého roku.

Poslední články

.::.
www.ceskykapr.cz - 2009 :: Webdesign ODEON