Český kapr.cz - home page
Český kapr » Kapr obecný

Cyprinus Carpio - kapr obecný

Cyprinus Carpio – kapr obecný je odolná, rychle rostoucí ryba hojně využívaná k hospodářským účelům a sportovnímu rybolovu.

Textová reklama

třída: ryby (Osteichthyes) – Paprskoploutví (Actinopterygii)
řád: Máloostní (Cypriniformes)
čeleď: kaprovití (Cyprinidae)

Kapr obecný, tak jak ho známe dnes, je do značné míry odlišný od původní říční formy z povodí Dunaje, která byla postupem času vyšlechtěna do dnešní podoby. Vyšlechtěný kapr – Cyprinus Carpio se vyznačuje především rychlým růstem a výrazně větší odolností proti chorobám.

Kvalita masa vyšlechtěných kaprů, jejich odolnost a přizpůsobivost umožnili v průběhu staletí rozšíření kapra po celém světě. Kapr je nejrozšířenější sladkovodní rybou využívanou pro hospodářské účely. Ať už se jedná o chov tržních kaprů v rámci rybářských podniků, nebo vysazování do vod určených ke sportovnímu rybolovu.

Hospodářský význam

Hlavní hospodářské využití kapra spočívá v jeho chovu v rámci rybářských podniků. Produkce tržních kaprů se v ČR pohybuje okolo 16 – 18 tisíc tun kapra, což představuje 90% celkové produkce sladkovodních ryb v České republice. Česká republika je významným exportérem kapra do mnoha zemí Evropy.

Kapr je v ČR dominantním druhem a chová se v rybnících o celkové výměře cca 42 tisíc hektarů. Průměrný výnos činí okolo 436 kilogramů ryb na hektar.

Sportovní rybolov

Neméně významným odvětvím s hospodářským významem je sportovní rybolov. Lov kapra, takzvaná kaprařina, je samostatným odvětvím lovu ryb. Kapr obecný je nejčatěji lovenou rybou v našich vodách.

Kapr je vysazován do nejrůznějších sportovních revírů (rybářské revíry Českého rybářského svazu, soukromé rybářské revíry).

Gastroturistika spojená s kaprem

V poslední době se v podzimních měsících rozšiřuje tradice výletů při příležitosti výlovů rybníků. Na výlovu rybníka se návštěvníci seznámí s prací rybářů (hlavní osádkou rybníků je kapr) a mají možnost ochutnat jak tradiční gastronomické úpravy kapra, tak kulinářské speciality jako jsou například kapří bramboráky, kapří hranolky či kapří guláš.

Vánoční tradice

Nezanedbatelný vliv na produkci kapra u nás mají vánoční tradice spojené s kaprem. Tradiční smažený kapr je neodmyslitelnou součástí štědrovečerních rituálů.

Reklama
Recepty, videa, prodejní místa - Třeboňský kapr

Komentáře k článku

 

Ulovený kapr

Maso kapra

Smažený kapr

Reklama

Rubrika Kapr obecný

Kapr bez kostí

Kapra si většina lidí dopřeje na Vánoce při štědrovečerní večeři. Kvalitní maso kapra ve formě kostí zbaveného filetu je vhodným pokrmem v průběhu celého roku.

Poslední články

.::.
www.ceskykapr.cz - 2009 :: Webdesign ODEON